Alcohol en kanker

 

Er bestaat een nauw verband tussen de voedingsgewoonten en het ontstaan van bepaalde types van kanker. Een voeding rijk aan verzadigde vetten verhoogt bijvoorbeeld het risico op dikdarm- en prostaatkanker, terwijl een vezelrijke voeding de kans op deze kankers juist vermindert.
De invloed van alcohol op het ontstaan van kanker is totnogtoe niet uitgebreid onderzocht. De studies die gevoerd zijn geven wel reeds enkele trends aan. Zo blijkt een hoge alcoholconsumptie vooral het risico op kankers van het spijsverteringsstelsel te verhogen, maar echt duidelijk is deze relatie nog niet.

Het risico op borstkanker verhoogt

De enige kwaadaardige tumor waarvoor het verband met alcohol reeds uitvoeriger onderzocht werd, is borstkanker. Vooral matige en zware drinkers zouden een verhoogd risico op borstkanker lopen, terwijl het effect van een beperkte alcoholconsumptie op het borstkankerrisico nog onduidelijk is. Over de invloed van wijn, bier en sterke drank afzonderlijk, is het tot op vandaag eveneens koffiedik kijken. De beschikbare onderzoeksresultaten suggereren dat er weinig verschil bestaat in type drank wat het borstkankerrisico betreft.

Enkele omvangrijke studies brengen een lineaire relatie aan het licht tussen alcohol en borstkanker: hoe meer gedronken wordt, hoe groter het risico. Vrouwen die dagelijks tussen 30 en 60 gram alcohol drinken (2 tot 5 glazen per dag) lopen 41% meer kans op borstkanker dan vrouwen met een gelijkaardig risicoprofiel die geheelonthouder zijn. Ter vergelijking: vrouwen waarvan de moeder borstkanker had, lopen 50% meer risico om de tumor te ontwikkelen.

Het aantal gevallen van borstkanker dat op rekening kan geschreven worden van een regelmatige alcoholconsumptie bedraagt niet meer dan 2%. In 98% van de gevallen van borstkanker moet de oorzaak elders gezocht worden. Alcohol is dus een zeer beperkte risicofactor voor borstkanker. Het ontraden van alcohol op grote schaal zou dan ook weinig impact hebben op het voorkomen van borstkanker in de bevolking. Bovendien blijken de voordelen van een lichte tot matige alcoholconsumptie op hartziekten en de sterfte door hartziekten het risico op borstkanker te compenseren.

Home

Dossier bier

De auteur

Knack