Wat is een bierbuik?

 

Vier glazen pilsbier bevatten half zoveel calorieën als vier glazen frisdrank. Zware bieren, wijn en sterke drank bevatten veel meer calorieën dan pils. Van pils gaat men dus niet noodzakelijk verzwaren, hetgeen bevestigd wordt in onderzoek omtrent obesitas en biergebruik.

De idee dat bier dik maakt, vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de leef- en eetgewoonten die fervente pilsdrinkers aan de dag leggen. Bier drinken scherpt namelijk de honger aan en tegelijkertijd versoepelt alcohol de controle op eigen eetgedrag. Zware bierdrinkers gaan zich meestal ook te buiten aan vettige, calorierijke spijzen (snacks, frieten, bierworstjes, nootjes, enz.) en nemen doorgaans weinig lichaamsbeweging. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het lichaam van mensen die veel bier drinken minder vet verbrandt. Waarschijnlijk heeft het lichaam de neiging om eerst de alcohol te verbranden. Het overtollige vet moet dan ergens heen en wordt opgestapeld bovenop de buikspieren. Het resultaat is bekend.

De zogenaamde bierbuik is dus geen direct gevolg van de hoge bierconsumptie, maar van de daarmee gepaard gaande ongezonde eet- en leefgewoonten in combinatie met de verminderde vetverbranding door het lichaam.

Home

Dossier bier

De auteur

Knack