Dagboek Raphaël Waterschoot
Sint Niklaas Vak en Ambachtsschool Sint Antonius Tekenzaal
postkaart eigen collectie

Sint Niklaas Vak en Ambachtsschool Sint Antonius Tekenzaal.jpg 241.2K
Vorige pagina | Volgende pagina
  Indexpagina

of ga terug met de Back Toets

Vakschool Sint-Antonius, Sint-Niklaas
Op de huidige site van de Vrije Technische Scholen aan het Onze-Lieve-Vrouwplein in Sint-Niklaas stonden al sinds de 17de eeuw twee woningen van adellijke families. De site is een zeldzame getuige van de oudste bebouwingsgeschiedenis in het stadscentrum van Sint-Niklaas. Die woningen met achterliggende gronden werden later samengevoegd tot een fraaie meester- en fabrikantenwoning, waaruit het textielbedrijf Janssens-De Decker groeide, een van de grootste textielbedrijven in de 19de eeuw.
In 1907 verkocht de familie Janssens het herenhuis en de katoenfabriek aan de Gentse bisschop Stillemans. Hij richtte de ‘Vak- en Ambachtschool Sint-Antonius’ op in het vroegere textielbedrijf. Door het grote succes van de avond- en zondagsschool kwam er in 1910 al een nieuwe schoolvleugel, opgetrokken in een begin 20ste-eeuwse schoolarchitectuur: gelede baksteenbouw, decoratief metselwerk, grote getoogde vensters en een boogvormige poort. Ter hoogte van de Collegestraat werd in 1915 een neogotisch poortje opgericht met datum, patroonheilige, symboliserende spreuken en wapenschilden ter verheerlijking van de oprichter en de inrichtende macht.
In 2013 werden het herenhuis, de voormalige bedrijfs- en schoolvleugel en het het neogotische poortje beschermd als monument.

Kent U de v.z.w. KONINKLIJKE OUDHEIDKUNDIGE KRING VAN HET LAND VAN WAAS
(afgekort K.O.K.W.)

niet, of wil je meer weten over de doelstelling
en werking van deze kring, klik dan
"hier voor Werking K.O.K.W".

DOCUMENTATIE CENTRUM
M.Z. Zamanstraat 49 9100 Sint-Niklaas
Zaterdagen 9u30 tot 12u30
Documentatie centrum
momenteel gesloten wegens verbouwing