Dagboek Raphaël Waterschoot
Paris Overwinning 1919
originelen in bezit
Paris Overwinning 1919 wo1 xak.jpg 139.9K
Vorige pagina | Volgende pagina
  Indexpagina of ga terug met de Back Toets

 Tot aan de dood van Charles de Gaulle was dit Place de l’Etoile, en zo wordt het vaak nog steeds genoemd. Het is een van de drukste rondpunten ter wereld en in de spits kan dit wel eens voor een adrenalineopstoot zorgen. Niet minder dan 12 avenues komen hier samen, die alle genoemd zijn naar Napoleons overwinningen en zijn illustere generaals.
Midden op het plein staat de Arc de Triomphe. De opdracht voor de bouw ervan werd gegeven door Napoleon, na de slag bij Austerlitz in 1805, zijn grootste overwinning. Vanwege de verliezen die hij daarna begon te lijden werd de bouw gestaakt. Pas in 1836 was de triomfboog af.
 Sindsdien is de 50 meter hoge poort het beginpunt van
overwinningsfeesten en –parades en het blijft de meest majestueuze toegangsweg tot Parijs.In 1919 trok de overwinningsparade van de geällieerden onder de Arc de Triomphe door en sinds 11 november 1920 ligt hier het graf van de onbekende soldaat. Zijn lot en dat van vele anderen wordt herdacht door een eeuwige vlam die iedere avond om 18u30 wordt aangewakkerd.
Vanop het platform op de Arc de Triomphe, dat je bereikt via 284 treden heb je een panoramisch uitzicht over Parijs en over de 12 avenues rondom. In het monument vind je eveneens een klein museum.

Kent U de v.z.w. KONINKLIJKE OUDHEIDKUNDIGE KRING VAN HET LAND VAN WAAS
(afgekort K.O.K.W.)

niet, of wil je meer weten over de doelstelling
en werking van deze kring, klik dan
"hier voor Werking K.O.K.W".

DOCUMENTATIE CENTRUM
M.Z. Zamanstraat 49 9100 Sint-Niklaas
Zaterdagen 9u30 tot 12u30
Documentatie centrum
gesloten in juli en aug. 2014 xxx