Dagboek RaphaŽl Waterschoot diverse overgenomen artikelen
Over de ontwikkeling van den onderzeer handelsblad febr 1915


Vorige pagina | Indexpagina | Volgende pagina

De details van al deze onderzeebootaanvallen zijn natuurlijk nog niet bekend geworden. Van verschillende schepen weet men bijvoorbeeld niet, of ze varend of stilliggend getorpedeerd werden, men weet niet om welke weers-omstandigheden de aanvallen geschieden, enz,enz.
Ook is niet bekend hoe vaak aanvallen van de onderzeeŽrs mislukten, wel deelt admiraal Beatty na de slag bij Heligoland in zijn rapport mede, dat zijn slagkruisers 28 knoopen liepen, om de onderzeeŽrs te ontloopen. En ook moeten de Engelsche schepen op de Belgische kust door "zig-zag" te varen, onderzeeŽrs een aanval onmogelijk gemaakt hebben.

Tot dusver hebben de onderzeeŽrs den vijand echter verontrust en gedeeltelijke verliezen toegebracht aan schepen, die de wacht hebben, want de kern  van de beide groote vloten is, ook al in verband met marine taktiek, welke door Engeland en Duitschland gevolgd wordt nog in het geheel niet door den onderzeeŽr getroffen.

De onderzeeŽrs hebben door de actie tegen de handelsschepen een nieuwe phase in de moderne oorlogsvoering doen ontstaan. Zij hebben wel bewezen een bruikbaar wapen te zijn, dat geduchte schade kan toebrengen.