Dagboek RaphaŽl Waterschoot
Dit zijn allemaal postkaarten gevonden via Google.
U kan de originele terugvinden via Google met de foto als zoekobject. 
Indien dit geen resultaat geeft zijn ze vermoedelijk van een postkaartverkoopsite 
De grote markt

grote markt 1.jpg 116.3K
Vorige pagina | Volgende pagina
    Indexpagina of ga terug met de BACK-toets

Saint-Nicolas (w) Grand Place

Nagenoeg driehoekig plein van circa 3,2 ha en als dusdanig het grootste marktplein van BelgiŽ. De grond werd in 1248 door Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen aan de nieuwe parochie geschonken op voorwaarde ten eeuwige dage onbebouwd en ten diepste van de hele bevolking te blijven.

Naast onder meer vergaderplaats van de Vierschaar, plaats waar de graven van Vlaanderen als heren van het Land van Waas hun eed aflegden, plaats waar het lijnwaad gebleekt werd, drenkplaats voor de paarden, gaaiwip van de handboogschutters, is de dries ook spoedig als marktplaats gebruikt geworden. Pas in 1513 echter verleent Keizer Maximiliaan het officieel octrooi voor de wekelijkse donderdagse markt, die steeds een der belangrijkste van de provincie is geweest.

In 1624 werd voor de eerste maal inbreuk gepleegd op de schenkingsakte: een deel van het plein werd verkocht als bouwgrond om de kerkschulden te kunnen dekken. Later werd in 1772 een deel van het kerkhof vercijnsd aan J.-J. Jaspaert die er een huizenrij optrok (Kard. Mercierplein nummers 25-30). Een veel ingrijpender inkrimping van het plein gebeurde in 1841 toen besloten werd tot de bouw van een nieuw stadhuis met achterliggende kerk (Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bijstand der Christenen, confer Onze-Lieve-Vrouweplein) en aansluitend huizenblok (Park-, Sint-Jozef-, Onze-Lieve-Vrouwestraat).