Dagboek RaphaŽl Waterschoot 1914

Van Wachtebeke naar Assenede 8 oktober - 9 oktober 

scannen00120.jpg 186.7K

Vorige pagina
Indexpagina Volgende pagina

overal op straat, gansch de gemeente door, op de blootetstraatkasseien of op den grond, gedekt met eene enkel sargie of zonder eene sargie lagen of beter sliepen Belgische soldaten. De geweeren stonden in rotten en alle 10 meter waakte een schildwacht. 't Geleek alles op een slagveld hadden hoestende soldaten niet herrinnerd dat ze nog leefden. Tusschen de piotten op de bloote steenen sliepen de oversten als gewone krijgslieden.
9 oktober 1914 vrijdag.
Goed weder. Wij zijn vandaag 5 weken op weg. Wij staan vertrekkensgereed doch moeten blijven wachten tot 12 uur. Op den middag vertrekken wij te voet naar Zelzaete, halverwege zegt men ons dat wij naar Wachtebeke moeten weÍrkeren.
Ondertusschen is in Wachtebeke iedereen gaan vluchten; ik kon vandaag met moeite en met veel geld 1 ei 2 boterhammen en wat chocolade koopen, anders kon ik niets krijgen.
Om 15 uur vertrekken wij met een der laatste kolommen uit de vesting van Antwerpen en gaan over Selzate naar Assenede waar we doodmoe om 18 uur aankomen.
 Onderweg krijg ik de komplimenten van n'en sergeant H. Pauwels van St Nikolaas dat Papa en het huishouden te Stekenen was. Bijgevolg was Papa gaan vluchten.
Als logist wordt ons aangewezen Madame Dumez Hoogstraat Assenede. 
Aangekomen zijnde bij deze dame worden wij er niet aangenomen door de schuld van n'en snotneus van n'en commandant, die pretendeert dat wij onder den blooten hemel moeten slapen als de soldaten ievers zijn, want 't leger gaat voor zegt hij, die man wist zeker niet dat wij ook soldaten waren; enfin een bed was goed voor de overheid voor ons niet! (zie uittreksel Un Rťgiment Belge en campagne)
Dan maar terug naar 't Gemeentehuis naar een ander logist gaan vragen; de secretaris zegt ons dat hij geene adressen meer heeft maar dat er nog veel plaats is bij n'en brouwer in het dorp.
Eerst dan maar gaan eten op eigen kosten; 2 boterhammen met hesp en 2 glazen bier voor 0.75 fr koopen wij ons bij voornoemde Mad Dumez, en dan op zoek naar onzen brouwer.


Vorige pagina
Indexpagina Volgende pagina