Dagboek Raphaël Waterschoot 1914

Verblijf te Wachtebeke  3 oktober - 4 oktober 

scannen0117.jpg 172.7K

Vorige pagina
Indexpagina Volgende pagina

3 oktober 1914 zaterdag
Om 8 uur appel, Regenachtig weêr vandaag. Ik schrijf n'n brief naar Leonie en trek voor de 6de maal solde. Mijn broer Leander is beter en laat zich te Zelzate door dokter Lammens van Sint Nikolaas n'en tand trekken.
Er passeeren hier lanciers uit den dépôt van Beveren. Zij begeven zich naar Oostende, zeggen zij, om volledig geéquipeerd te worden. Ook komen er hier een 150 paardenmannen met een 300 paarden van den dépôt van Lier toe. Zij brengen hun dépôt naar Oostende over daar zij Lier voor de beschieting der duitschers hebben moeten verlaten. (Wij weten dat het niets anders dan de aftocht van het Belgische leger uit Antwerpen was).
Er komen hier nog altijd ledige treins in de richting van Antwerpen voorbij die vluchtelingen naar den zeekant vervoerd hebben. In dezelfde richting passeeren hier eene massa locomotieven in treinen van 6 à 7 gelijk.
Op ons logist zijn wij goed.
Van 20 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens moet ik wacht doen aan de brug op den weg van Zele en Loochristy. Men heeft ons ten stengste verboden vannacht te slapen. Doch wij zijn onze overheid te slim en gaan bij de boeren om hooi en strooi dat wij in ons wachtkotje leggen en waarop wij met zijn vijven slapen terwijl er één de wacht houdt. Van 1 tot 3 uur sta ik alleen op wacht verder slaap ik op strooi.
4 oktober 1914 zondags
Wij zijn reeds eene maand uit Sint Nikolaas weg. Leander is volkomen genezen, krijgt vier dagen congé en trekt naar huis toe. Ik kan vandaag geene messe bijwonen uit oorzaak van mijnen dienst.
Schrijf een brief naar Leonie.
Goed weêr vandaag, nogal wat wind.
Er passeert hier een Engelsch watervliegtuig in de richting van Oostende vliegende.
Vandaag zijn er hier treinen Engelsche soldaten voorbij gereden die naar Antwerpen gingen vechten.
Rond 11 1/2 uur trekken er Belgische soldaten door de gemeente met mitrailleusen op hondkarren, zij verdwijnen in de richting van Zelzate.

 

Ondertussen in België 19141003 Aanvaarding dmark 


Vorige pagina
Indexpagina Volgende pagina